Podvodník vylákal od 1700 ľudí takmer miliardu českých korún

28.02.2013 Celý región

Praha (idnes.cz) - Polícia zadržala muža, ktorý od približne 1 700 ľudí vylákal za osem rokov takmer miliardu korún. Sľuboval im vysoké zúročenie vkladov. Osmašedesátiletému podnikateľovi z Náchodska zrejme pomáhal jeho štyridsaťštyriročný príbuzný. Podvodníkovi hrozí až desať rokov väzenia.
Podnikateľa z Náchodska zadržali královéhradečtí kriminalisti v utorok v Prahe v spolupráci so zásahovou jednotkou. Je podozrivý, že za posledných osem rokov vylákal takmer jednu miliardu korún od približne 1 700 ľudí, avšak ich počet nemusí byť podľa polície konečný.
V systéme známom ako lietadlo sľuboval ľuďom zúročenie vkladov až 45 percent ročne. Muž vystupoval podľa podvedených klientov veľmi solídne a vierohodne. Spočiatku skutočne úroky vyplácal podľa dohody, avšak nie vďaka investíciám, ale z vkladov ďalších ľudí. Výnimkou neboli ani vklady v rádoch desiatok miliónov korún.
"Okrem toho, že obvinený muž nebol oprávnený poskytovať produkty a služby, ktoré podliehajú dohľadu Českej národnej banky, vedel, že tieto záväzky v žiadnom prípade nemôže dlhodobo plniť," uviedla krajská policajná hovorkyňa Ivana Ježková.
Spočiatku pyramídový systém skutočne fungoval, takže si ľudia aj firmy medzi sebou odovzdávali informácie o "zázračnom a zaručenom" spôsobe, ako ľahko zhodnotiť peniaze. Avšak problémy s vyplácaním začali vrcholiť na jar roku 2012.
"Firma obvineného podnikateľa teda previedla svoje aktivity na inú spoločnosť a klientom oznámila, že k 31. 1. 2012 svoje aktivity končí a že všetci budú k 31. 3. 2013 v plnej výške vyplatení," oznámila Ježková.
Polícia našla už len prázdne účty, zaistila iba podnikatelovy nehnuteľnosti a dve motorové vozidlá. Dnes súd rozhodne, či osmašedesátiletého muža pošle do väzby. Hrozí mu až desať rokov za mrežami.
Policajti tiež zadržali príbuzného v Náchode.44-ročného muža podozrievajú z podielnictva, ale či ho tiež obviní, ukáže až vyšetrovanie.
 

Vyberte región